Címlap F R I S S ! >> HÍRMONDÓ 2013. Május 9. BORVERSENY !

2013. Május 9. BORVERSENY !

Borverseny Miskolc Város Ünnepén


A BOON cikke a lap alján olvasható!


A kis képek vetítése automatikus.  Ha rátolod az egeret, megáll a vetítés. A képre kattintva nagy méretben is elindíthatod a vetítést.  Ha nem működne, használj FIREFOX böngészőt.


A Miskolczi Pincék Asztaltársasága

megrendezi a

III. Asztaltársasági borversenyét

mely egyben a

II. Avasi Borangolás kapcsolódó szakmai rendezvénye.Időpontja: 2013.május 9. (csütörtök)  14:00 órakor!

Helyszíne: Gárdonyi Géza Művelődési Ház: 3508 Miskolc-Hejőcsaba, Sütő J u. 42.


A borverseny nyitott, ezért bármely termelő a saját borával nevezhet, függetlenül a termőhelytől és az évjárattól!

Eredményhirdetés: 2013. május 11. (szombat) 14,00 óra - Miskolc, Papszer u.2.

A borversenyre 112 borral neveztek be, az eredményhirdetés után tudunk részleteket közölni!


A BOON cikke:

Avasi borünnepély:

van jövőjük a miskolci pincéknek!

     

borverseny_130509ml_02.jpg

Az immár harmadik alkalommal megrendezett asztaltársasági borversennyel vette kezdetét a háromnapos Avasi borünnepély csütörtökön, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A Miskolczi Pincék Asztaltársasága által szervezett bormustrára több mint százféle bor érkezett, a zsűrinek tehát nem volt egyszerű dolga kiválasztani a fehér, vörös, rosé és tokaji borok legjobbjait.

A II. Avasi Borangoláshoz kapcsolódó szakmai rendezvényen Berta Béla, a szervező Miskolczi Pincék Asztaltársaság elnöke elmondta, 112 – főként 2012-es évjáratú – bort kóstolnak meg, és értékelnek a zsűri szakértői. – Tudjuk, hogy tavaly aszályos volt az időjárás, de szerencsére a borok minősége így is nagyon jó – fűzte hozzá az asztaltársaság és egyben a zsűri elnöke.

borverseny_130509ml_14.jpg


A borverseny védnökének Pfliegler Pétert kérték fel. Miskolc alpolgármestere kiemelte, Miskolc és a bor, a borkereskedelem elválaszthatatlanok egymástól, az Avason óvatos becslések szerint is legalább 6-800 pince van, de az alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy Miskolcon még legalább 2-3 területen találhatók borospincék.

– Miskolc a borról volt híres, a városon keresztül folyt a kereskedelme. Úgy gondolom, a mai világban egyre több ország fordul a borkultúra felé, nekünk pedig adott a lehetőség, hogy a termelőktől bort „juttassunk el” a bort egyre inkább kedvelő országokba. Mindannyiunk közös akarata kell ehhez – emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban szeretnének olyan pezsgő, élettel teli rendezvényeket szervezni, mint amilyen a borverseny. Ilyen lesz a szombati Magyar nóta népdalverseny is.

Sebestyén László
országgyűlési képviselő szintén meghívást kapott a borversenyre. Elmondta, nagy örömére szolgált, hogy „fiatal kora régi helyén”, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban részt vehetett a Miskolczi Pincék Asztaltársasága versenyén. Mint mondta, nagyon komoly feladat hárult a zsűrire, hogy ennyi bor közül kiválassza a legjobbakat.Némedi Varga Zoltán
, a Miskolci Kulturális Központ (MKK) Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette az Avasi borünnepély következő két napjának programjait. A pénteki, Borkereskedő városok című konferencia előadói többek között arról is kifejtik majd a véleményüket, hogyan lehetne Miskolc múltjához méltó jövőt kialakítani a bortermelés terén. A konferencia fővédnöke Font Sándor, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, védnöke pedig Zsiga Marcell alpolgármester.

Az ország minden részéből érkeznek majd szakemberek a konferenciára, és Kassa is megjelenik majd, hiszen a Városháza dísztermében tartandó program a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program része. Az ügyvezető ismét felhívta a figyelmet arra, hogy péntek délután megérkezik a múlthéten Kassáról elindult lovas kocsi, melyet Kriza Ákos, Miskolc polgármestere fogad majd. Némedi Varga Zoltán ismét az érdeklődők figyelmébe ajánlotta ugyanakkor a II. Avasi Borangolást is, melynek során 22 pince és 24 borász várja a borkedvelőket szombaton, az avasi pincesorokon.
– Vigyük hírül, hogy van jövőjük a miskolci pincéknek! – zárta beszédét az ügyvezető.

borverseny_130509ml_20.jpg


A borverseny eredményhirdetését Miskolc város napján, szombat délután két órakor tartják meg, a második Avasi Borangolás bortúra program részeként.

Kujan I.
Fotó: Mocsári L.

 


terkep