Címlap Hírek Archívuma 2014. 11. 21. ÜNNEPI KÖZGYŰLÉS - 5 éves az Asztaltársaság

2014. 11. 21. ÜNNEPI KÖZGYŰLÉS - 5 éves az Asztaltársaság

A Miskolczi Pincék Asztaltársasága

fennállásának 5. évfordulóján tartott

ünnepi közgyűlés

D.I. fotói:

B.A. fotói

B.B. fotói:

V.J. fotói:


Kocsa Zoltánné, Ági tagfelvétel alkalmából elmondott köszöntője:Miskolci TV és Minap.hu

Szenvedélyük a bor – öt éves az Asztaltársaság

Iván Aurél


Ötéves születésnapját ünnepelte péntek este a Miskolczi Pincék Asztaltársasága. Az egyesület stílusosan egy nagyszent benedeki pincébe hívta meg tagjait.

Egy borverseny utáni beszélgetésből alakult meg 2009-ben a Miskolczi Pincék Asztaltársasága. Így cz-vel a Miskolcz. Már a név is jelzi, hogy az egyesület számára a hagyományőrzés az egyik legfontosabb szempont. Nem tágítanak attól az elképzeléstől, hogy vissza kell adni Miskolcnak azt, ami az övé. Évtizedekkel ezelőtt igazi társasági élet volt az Avason, a pincék előtt és a pincékben folyt a társalgás és a bor. Nem volt igazi miskolci polgár az, akinek nem volt pincéje.


Azért alakult meg az Asztaltársaság, hogy visszahozza presztizsét Miskolcon a borkészítésnek.


Berta Béla, a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának elnöke Fotó: Mocsári László

Berta Béla, az egyesület elnöke hosszan sorolta, hogy mi történt az elmúlt 5 évben az egyesületben. A bormustrák és versenyek mellett ma már állandó résztvevői például az Operafesztiválnak. Élére álltak a Miskolc Város Bora versenynek, de szerveztek saját dalárdát is. 2012-ben pedig a város közönsége Nívó-díjjal ismerte el munkájukat. Berta Béla kiszámolta, hogy az öt év alatt 69 rendezvényt szerveztek, így egy évre 13,8, egy hónapra pedig 1,15 program jutott.


Az egyesületnek ma már 60 tagja van, a jeles alkalmon újabb három tag tette le az esküt. Az lehet rendes tagja az Asztaltársaságnak, akinek Miskolcon pincéje van és borával elnyeri a nagytiszteletű vezetőség tetszését.


Még a cikk szerzője is kapott egy pohárral a Cserszegi fűszeresből.

Az Asztaltársaságnak hat borlovagja van: Barta Gábor a Szent Márton Borlovagrend lovagja, Berta Béla a Szent Márton Borlovagrend lovagja, borkövet, Deák Imre a Szent Márton Borlovagrend lovagja, borkövet, Németh László a Szent Márton Borlovagrend lovagja, borkövet, Tóth Béla a Szent Márton Borlovagrend lovagja, Mészáros András Lillafüredi István Nádor Borlovagrend lovagja.


Az Asztaltársaság tagjai nagyon tisztelik a bort, de esküjükben is megemlékeznek arról a kitételről, hogy „ a bornál mindig erősebb leszek.”


Öt éves a Miskolczi Pincék Asztaltársasága, Budai Gábor riportja

Miskolci TV híre ide kattintva   (le is tölthető)

http://tvreg.mikom.hu/webanyag/MIMA1122pince.mp4Nívódíj átadásra emlékezve: Kattints ide!

A Miskolci TV további-korábbi híradásai -1)
A Miskolci TV további-korábbi híradásai -2)
A Miskolci TV további-korábbi híradásai -3) 


terkep