Címlap RECEPTEK Forralt bor

Forralt bor

A forralt bort általában a karácsonyi szezonnal asszociáljuk, mivel a karácsonyi vásárok nélkülözhetetlen itala.

Azonban egy bögre finom, fűszeres, forró bor jól esik a többi hideg, téli napon is, vagy téli sportolás (korcsolyázás, síelés) alatt is remekül felmelegít. Természetesen sokkal olcsóbb úgy, ha magunk készítjük el az italt, amit egy termoszban könnyen magunkkal vihetünk szabadtéri, sport programokra. Mivel az egyik legnépszerűbb téli ital, így rengeteg verzió és forralt bor recept létezik -, íme néhány tuti finom:

Tippek

A forralt bor név meglehetősen félrevezető - ugyanis pont az a lényege az italnak, hogy nem szabad felforralni! Csupán felmelegítjük, miközben folyamatosan kevergetjük is!

Létezik fehér és vörösboros forralt bor is - bár a vörösborból készült verzió a klasszikus. Hagyományosan a megsavanyodott, vagy kissé romlott borból készítettek forralt bort (fűszerekkel és mézzel újra iható lett), manapság minőségi borból készítjük. Valóban fontos, hogy aránylag jó minőségű, gyümölcsös ízű vörösbort alkalmazzunk - de azért nem szükséges szuper finom, díjnyertes bor sem! Tökéletes fajta pl a Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Chianti stb...

Egyszerű változat az, ha egy készen vásárolt fűszerkeverékkel felfőzzük a bort - ezt már csak cukorral kell édesíteni, és feldobható néhány szelet naranccsal és citromkarikával. A fűszerkeverék lehet a bolti filteres vagy a vásárokban árult muszlinbatyus.

A forralt bor ideális téli parti ital, ha narancslével vagy áfonyalével kombináljuk, akkor sokkal gyengébb is. Készítsünk azonban sokat, mert nagyon hamar és gyorsan elfogy!

A forralt bor legalább 20 percig hagyjuk a meleg tűzhelyen, hogy az ízek összeérjenek.

A forralt bor előre elkészíthető, és tálalás előtt könnyen felmelegíthető.

A maradék forralt bort ne öntsük ki, hasznosíthatjuk édességek készítéshez: pl kompót, sorbet, forralt bor zselé, forralt boros morzsa. Vagy pedig kombináljuk forró csokival - nagyon finom! Csokis forralt bor

Forralt bor receptek

A forralt bor világszerte népszerű, szinte minden nemzetnek létezik saját verziója - ilyen a német Glühwein, a francia Vin Chaud, a skadináv Glögg, az olasz Vin brulé, a Chilei Navegado, az angol Mulled wine. Íme néhány forralt bor recept - egyszerű, klasszikus, autentikus és különleges verziók...

Egyszerű forralt bor

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 5 dkg barnacukor, 1 fahéjrúd, 1 narancs félbevágva, 1 babérlevél, reszelt szerecsendió

Elkészítés: egy nehéz aljzatú lábasban összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.

Tipp: feldobhatjuk 5cl ginnel!

Gyömbéres forralt bor

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2/3 csésze méz, 1/4 csésze brandy, 3 db fahéjrúd, 2 tk gyömbérpor (vagy 1tk frissen reszelt)

Elkészítés: egy lábasba összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.

Narancsos forralt bor

Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 7 dl víz (vagy narancslé),1 narancs szegfűszegekkel összeszurkálva, 1 narancs szeletelve, 1 citrom szeletelve, 3 ek cukor (vagy méz), 1 db fahéjrúd, 1 tk gyömbérpor, 2 ek narancslikőr

Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasban forráspontig melegítjük, közben kevergetjük.

Jamie Oliver forralt bora

Hozzávalók: 2 klementin,1 citrom héja, 1 zöldcitrom héja, 25 dkg cukor, 6 szegfűszeg, 3 db babérlevél, 1 fahéjrúd, 1 szerecsendió, 1 vaníliarúd (felezve), 2 db ánizs, 2 üveg vörösbor

Elkészítés: a gyümölcsöket meghámozzuk majd a héjakat a mandarinok kicsavart levével és a cukorral közepes lángon felfőzzük. Közben hozzáadjuk a szegfűszeget, fahéjrudat, babérleveleket, és kb 10-szer reszelünk a szerecsendióval. Hozzáadjuk a félbevágott vanília rudat, majd felöntjük annyi borral, hogy a cukrot ellepje. Forráspontig melegítjük. Amikor a cukor elolvadt és egy sűrű szirupot kapunk ( kb 5-10 perc), lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzátöltjük a többi bort. Kb 5 percig pihentetjük, majd alacsony lángon felmelegítjük.

Én így szeretem:  Forralt bor a Zsolcai soron

( 8 literes forralóban) - hozzávalók:

2 liter édes Szamorodni,  4 liter Egri Leányka, 2 liter száraz alföldi vörösbor, 8 db megpucolt, girizdekre, majd félbe-negyedbe vágott mandarin, (vagy 4db nagy vérnarancs)  egy marék mazsola, 8 db aszalt szilva, 1 kávés kanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál fahéj, 8-10 db szegfűszeg, 3/4 üveg /kb. 650gr / méz, 5 zacskó vaniliacukor.

Fogyasztás előtt 1 nappal 40-60 fokig melegítve, összekeverve, majd áll egy napot.

Fogyasztáskor  csak 60 fokig melegíteni ( amíg tenyérrel megfogható a forraló oldala)- így megmarad az alkoholtartalma.


 


terkep