Címlap SAJTÓVISSZHANG PINCE - ADÓ

PINCE - ADÓ

A pince adóval foglalkozó cikkünk az OKTÓBERI HÍRMONDÓ-ból ide került át.

A cikkeket időrendi sorrendbe rendezve ide rakjuk:

alt

Eredetileg ez jelent meg a honlapunkon:

2011. október 11. kedd 16:30

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatót tart a

történelmi Avas rekonstrukciójának  ( ?? ) terveiről.

 Helyszín: Kisavas Első sor,   Aranykorona Étterem.  Aki inkább vizuálisan ismeri az Avast, annak itt a kép:

alt

A hírt az Avasi Borút Egyesület elnöke, Szegeczky Gyula juttatta el hozzánk.

Az előzetes információk szerint 1100.-Ft/m2 -es pince-adóról írtunk. Meg kellene tudni hogy konkrétan mely esetekben vetik ki, másrészt, hogy a mértéke miért akkora, hogy lehetetlenné teszi az idegenforgalom, vendéglátás létét más városokkal szemben, ahol ilyen adót nem szednek.

alt

Miskolc város vezetőinek el kellene döntenie, hogy idegenforgalmat akar-e fejleszteni, vagy módosítatlan rendelettel adót szedni és a város egyedülálló örökségét megsemmisíteni.

alt

A fórum napján reggel ez jelent meg a BOON-on:

eredetiben itt olvasható:

http://www.boon.hu/a-pinceado-befalazna-az-avasi-pinceket/1811489

Az egyszerűbb áttekinthetőség kedvéért ide másoltuk a cikket:

A pinceadó “befalazná” az avasi pincéket

Publikálva: 2011/10/10 17:34 Frissítve: 2011/10/10 17:34
alt

Miskolc - Nem kell befalazni az avasi pincéket, hiszen nem lesz pinceadó. A hivatal cáfol, nem vetnek ki ilyet.

Elterjedt a hír – vagy inkább a rémhír –, hogy a miskolci önkormányzat pinceadó bevezetését tervezi. Egyes pincetulajdonosok – akik nevüket nem adták a cikkhez – azon morfondíroztak, ha ezt az adófajtát kiveti a hivatal, inkább befalazzák pincéjüket, de fizetni nem fizetnek. A befalazásra azonban nem lesz szükség, hiszen szó sincs arról, hogy az avasi pincék után illetéket kellene fizetniük a gazdáknak. Legalábbis ezt mondta Dobos Tímea, a városháza szóvivője. De azt is megtudtuk tőle: a pinceadó nem újdonság, 1991-től létezik, de nem vonatkozik mindenkire…

„A Miskolc Kisavas és Nagyavas pincesorokon lévő építmények közül 1991-évtől adókötelesek a magánszemélyek tulajdonában lévő présházak, borházak. Az ingatlanokhoz tartozó földbevájt pincék általában nem tartoznak az adóköteles alapterület körébe, mivel nem felelnek meg a helyi adókról szóló törvény építményeket meghatározó, értelmező rendelkezésének” – kezdte. Azokat a földbevájt pincéket, amelyek nem rendelkeznek külön szerkezeti elemekkel, nem adóztatjuk, és a jövőben sem adóztathatóak – hangsúlyozta. Kivételek ez alól – folytatta –, amelyek kialakítása szerkezeti elemekkel való elhatárolással történt, mint például a vendéglátás céljára kialakított pincék ( Bortanya, Alabárdos étterem, stb.). Ezek az épületek általában már nem is mint pincék, hanem vendéglátó üzletek épületrészei kerülnek nyilvántartásba – tette hozzá. Adóztatásuk kezdete szintén 1991-re datálódik, így jelen problémafelvetést ok nélkülinek tartom – fogalmazott.

Elfelejtették bevallani

A vendéglátó üzleteket szinte minden város adóztatja, Egerben például minden borospince adóköteles, természetesen az adó mértéke igazodik az építmény jellegéhez – tudtuk meg.

Hogy mégis miért terjedhetett el éppen most a pinceadóról szóló híresztelés, arra is magyarázatot adott a szóvivő: „Az ügy aktualitását adhatja, hogy az önkormányzati adóhatóság a napokban egy olyan étterem adóellenőrzését végzi, amelynek során korábban pinceágként létező, mára étteremként funkcionáló épületrész bevallásának elmulasztását tárta fel.”

A szóvivő hangsúlyozta: a fenti eset azonban nem jelenti azt, hogy a miskolci pincék után, átlagban 1.100 forintot kellene fizetni négyzetméterenként, épp ellenkezőleg, a 2011. évi helyi adó rendeletek felülvizsgálata a présházak adómértékének átalakítását is programjába vette.

ÉM-NSZR
alt

A fórumot követően másnap reggeli cikk:

http://www.boon.hu/csokkenhet-a-preshaz-ado/1812623

Az egyszerűbb áttekinthetőség kedvéért ide másoltuk a cikket:

Csökkenhet a présház adó


Fotó: Ádám János
Fotó: Ádám János
Miskolc – A „pincerendelet” szabályozni fogja a teherforgalmat, a parkolást és a köztisztaságot.

A „Miskolciak az Avasért” Alapítvány a „pincetulajdonosok kilátásai” címmel fórumot szervezett kedden Miskolcon.

Ahogy beszámoltunk róla: az önkormányzat cáfolta a szóbeszédet, miszerint újabb, úgynevezett „pinceadó” kivetését tervezik. A fórumon is ezt erősítette meg Dr. Zsiga Marcell és Pfiegler Péter alpolgármester. Kifejtették az önkormányzat elhatározott szándéka az Avas fejlesztése, „rendbe tétele”. Ennek érdekében úgynevezett „pincerendeletet” fognak alkotni, mely szabályozza többek között a teherforgalmat, a parkolást, a köztisztaságot a területen. Rostás László főépítész egyebek mellett az Avas Munkacsoport tevékenységéről beszélt, leszögezve a részletes geológiai felmérést követően tudják megfogalmazni az elvégzendő feladatok sorrendjét. A fórumon vita bontakozott ki az – egyébként 1990-ben meghozott rendelet szerinti – építményadó körül. Az önkormányzat részéről dr. Kakas Zoltán, az adóosztály vezetője jelezte jövőre felülvizsgálják a helyi ingatlanadókat és például a présházakra kivetett – véleménye szerint aránytalanul magas – adóteher csökkentése elképzelhető.

ÉM-PGY

alt

alt

alt


alt


A további fejlemények cikkeit is ide fogjuk gyűjteni.

VÁRJUK az észrevételeket, hozzászólásokat, újabb cikkek linkjeit , amelyeket ide kiteszünk.

Kizárólag tárgyilagos és érthetően megfogalmazott álláspontokat, nyilatkozatokat , rendeleteket, rendelet-értelmezéseket szeretnénk itt a továbbiakban megjelentetni,   - mert sem én, sem más pincegazda nem lett okosabb a fórum után.  

Nem tudjuk, hogy:

- miért vonatkozik a pincékre építményadó, holott a pince leginkább a "furomány" kategóriába sorolható,  ezáltal az építmény egyetlen kritériumának sem felel  meg

(nem a borházakról van szó, azok után eddig is mindenki fizette az egyre emelkedő adókat,  - de mire?  Az egyre járhatatlanabb utakra?  A közvilágítás hiányára?  A  közbiztonság rohamosan növekvő hiányára ?  A térfigyelő kamerák fel nem szerelésére?


Idézet Dobos Tímea sajtónyilatkozatából:  "....Azokat a földbevájt pincéket, amelyek nem rendelkeznek külön szerkezeti elemekkel, nem adóztatjuk, és a jövőben sem adóztathatóak"   Jó lenne tudni, mi az ami "szerkezeti elem"-nek minősül, ezáltal adókötelessé tesz egy pinceágat ?

- vajon, miután a vendéglátó helyek pincéit "szerkezeti elem" címszóval majd már megadóztatták, utána jönnek a magán-pincegazdák is? 


- milyen mértékben fog csökkenni a présházak adója?   


A tárgyilagos hozzászólásokat várjuk a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.   e-mail címre.


alt

Folyamatosan jelennek meg cikkek:

MISKOLC TV:      Hírek : nem lesz új pinceadó

ÉSZAKHÍRNÖK   ( Szlogenje: Hír az, amit eltitkolnak, a többi hirdetés")

ÉSZAKHÍRNÖK:  Présház - adócsökkenés várható Miskolcon

MINAP:   Szó sincs új adóról

MINAP:  Nagy Avas, nagy probléma

KOSSUTH Rádió:  Pánik a miskolci pincesoron  ( néha bejön, néha nem,és telepíteni kell a lejátszóját)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírportálja: Pánik a miskolci pincesoron


Ezt is érdemes elolvasni- internetes kutatgatás eredménye:  

"Történelmi borút kialakítása” céljából pályázat benyújtására és a szükséges önerő biztosítására


Na, ki lett okosabb?   Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

 


terkep